Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

In het nieuws


Heropening van het Van Gogh Museum in Amsterdam


24 juni 1999

AMSTERDAM - Na bijna tien maanden heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam haar deuren weer geopend na een omvangrijke renovatie en uitbreiding.

Toen het Van Gogh Museum in 1973 werd geopend, verwachtte men 60.000 bezoekers per jaar. Het aantal bezoekers is 25 jaar later opgelopen tot meer dan een miljoen per jaar. Door dit enorme succes stond het Van Gogh Museum voortdurend voor de uitdaging hoe zo'n gigantische hoeveelheid bezoekers te verwerken. Na zorgvuldig uitgewerkte plannen werd besloten het Van Gogh Museum in september 1998 te sluiten om de museumruimte aan te passen en een geheel nieuwe vleugel aan het bestaande gebouw toe te voegen.

De nieuwe vleugel werd door de bekende Japanse architect Kisho Kurokawa ontworpen. De vleugel is een modern en efficiŽnt ontwerp dat voortreffelijk aansluit op het bestaande hoofdgebouw van het Van Gogh Museum, ontworpen door de Nederlandse architect Gerrit Rietveld (1888-1964). De openingstentoonstelling van de nieuwe vleugel is een toepasselijk eerbewijs aan Vincent van Gogh's grootste steun en toeverlaat: zijn broer Theo. Theo van Gogh (1857-1891): Kunsthandelaar, verzamelaar en broer van Vincent loopt van 24 juni tot 5 september 1999.

Behalve deze ingrijpende veranderingen heeft het Van Gogh Museum ook vergevorderde plannen tot verbetering van het gebied rond het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Dit gebied, het Museumplein wordt op dit moment vernieuwd met grotere gazons, vijvers en twee nieuwe paviljoenen.

Het Van Gogh Museum nodigt bezoekers uit om met vernieuwde behuizing kennis te maken en, uiteraard, te genieten van 's werelds grootste verzameling werken van Vincent van Gogh.


Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

(Vertaald door Jan Geerling)