Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

In het nieuws


Gestolen Van Gogh aquarel snel opgespoord


28 april 2003

De wallen van Parijs MANCHESTER, ENGELAND – Een Van Gogh aquarel, De wallen van Parijs, die uit de Whitworth Art Gallery was gestolen, is weer terecht.

De aquarel, die in 1887 door Vincent van Gogh werd gemaakt, was een van de werken die werden gestolen, waaronder Picasso's Armoede en Gauguin's Landschap in Tahiti. De diefstal vond plaats na 9 uur op een zaterdagavond maar werd pas de volgende middag om 12 uur ontdekt. De politie van Manchester noemde de diefstal “goed gepland.” Rond 2 uur de volgende ochtend kreeg de politie een anoniem telefoontje met de mededeling dat de gestolen werken verpakt in een plastic buis konden worden teruggevonden in een openbaar toilet. De kunstwerken werden daarop gevonden en teruggegeven aan de Whitworth Gallery, dat vandaag gesloten bleef. De Van Gogh aquarel heeft waarschijnlijk schade opgelopen.

Het motief voor de diefstal is niet duidelijk, maar er bestaan vermoedens dat de diefstal opzettelijk werd gepleegd om aandacht te vragen voor de slechte veiligheidsvoorzieningen van de Gallery. Een briefje dat op de plastic buis was bevestigd, vermeldde dat dit de enige reden was voor de diefstal van de kunstwerken.

(Vertaald door Jan Geerling)


Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij