Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

De Schilderijen

Kop van een skelet met brandende sigaret

Olieverf op doek
32.0 x 24.5 cm.
Antwerpen: winter 1885/86
F 212, JH 999

Amsterdam: Van Gogh Museum

Zonder twijfel is Kop van een skelet met brandende sigaret een van Van Gogh’s macaberste werken en ook een van de meest in het oogspringende schilderijen uit de Antwerpse periode.

Waarschijnlijk werd het geschilderd naar een skelet tijdens een anatomische les toen Vincent kunst studeerde. Een schets Hangend skelet met kat uit dezelfde periode zou dit kunnen bevestigen. Het werk, een sterk momento mori , werd gemaakt toen Van Gogh in slechte gezondheid verkeerde (als gevolg van maagklachten en rottende tanden) en het zou een uiting van zijn bezorgdheid kunnen zijn. Sommigen leggen het werk uit als een verzet van Van Gogh tegen zijn eigen slechte gezondheid.

Dit griezelige schilderij kan zijn beïnvloed door soortgelijke macabere werken van de hand van de Belgische kunstenaar Félicien Rops. We weten dat Vincent een exemplaar in zijn bezit had van Rops’ Uilenspiegel, een satirisch kunst tijdschrift met daarin werken van Rops (zie rechts), The Husbands' Train: The Death of the Sinner, welke een duidelijke invloed suggereren op Vincent’s beide skeletwerken, die hier worden genoemd.

Van Gogh kan ook beïnvloed zijn door de 17e eeuwse Nederlandse schilder Hercules Segers, die ook een werk met een doodskop maakte. Het is echter niet zeker of Van Gogh vertrouwd was met het werk van Segers, hoewel hij een zeer gedegen kennis had van Nederlandse schilders uit de 17e tot de 19e eeuw.

Herkomst

Eigenaar

Locatie

Datum aanschaf

Theo van Gogh

Parijs

1890-91

Johanna van Gogh-Bonger

Amsterdam

1891-1925

V.W. van Gogh

Laren

1925-62

Van Gogh Foundation

Amsterdam

1962

Van Gogh Museum

Amsterdam

1973


Tentoonstellingen

Jaar

Stad

1910

Berlin

1953-54

St. Louis

1955

Antwerp

1967

Wolfsburg

1968-69

London

1998-99

Washington

1999

Los Angeles

Opmerking: Deze pagina is ook in het Engels en Italiaans beschikbaar.

(Vertaald door Jan Geerling)


Terug naar de schilderijen pagina van van Gogh

Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij